Od pewniego czasu coraz więcej osób stawia na kaflowe piece jako piękny detal dopracowania pomieszczeń, ale także dodatkowe ogrzewanie zimą. Jest to zasługa wracającej mody na styl vintage. Tego typu konstrukcje najczęściej kojarzą nam się z dawnymi czasami, najczęściej z pomieszczeniami starych kamienic. Obecnie coraz częściej wracają one do łask. Takie konstrukcje stawiane są ze specjalnie wykonywanych kafli i niewątpliwie część z nich można zaliczyć do dzieł sztuki.
Oprócz pieców wykorzystywanych w pomieszczeniach, wiele osób w ogrodach buduje również wędzarnie, grille, czy piece do pieczenia pizzy i chleba. Taka zabudowa też może zostać wspaniałym dopełnieniem ogrodu, kiedy zadbamy o staranne wykończenie jak np. żeliwne zdobione drzwiczki do grilla. Zbudowanie czy to pieca do wypiekania pizzy czy wędzarni najlepiej zlecić specjaliście. Jest to stosunkowo prosta budowa, jednak trzeba zdawać sobie sprawę jak powinny być poprowadzone kanały.
Szynki własnej roboty – wędzarnia
Wiele osób tęskni za wyjątkowym aromatem świeżych wędlin. Szkoda, że produkowane przez sklepy mięsne mają niewiele wspólnego z wyrobami naszych babć. Dlatego niezwykle popularne stały się wędzarnie na prywatnych działkach, które oprócz swojej funkcjonalności mogą także ładnie wyglądać. Taka konstrukcja na szczęście nie potrzebuje za dużo miejsca, dlatego może się na nią zdecydować prawie każdy będący w posiadaniu wolnej przestrzeni na działce. Zanim zlecimy profesjonaliście budowę warto przede wszystkim przemyśleć do czego właściwie piec będzie nam potrzebny? Inaczej buduje się wędzarnię do wędzenia dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze odmienna do mięs zwierząt domowych takich jak świnie czy ptaki. Z tego powodu budowę wędzarni warto zlecić specjaliście, który będzie umiał doradzić w najważniejszych kwestiach. Z całą pewnością pięknym uzupełnieniem takiej konstrukcji będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest niezwykle szeroki. Mogą być one z kratką, szybką albo zupełnie osłonięte. Także decyzja w przypadku zdobień zależy jedynie od tego, jaką kwotą dysponujemy.
O czym należy pamiętać stawiając piec chlebowy na działce?
Mało co smakuje tak wyjątkowo jak osobiście upieczony chleb. A już z pewnością zrobiony własnoręcznie i wypieczony w ogródkowym piecu chlebowym. Mając nieco miejsca na działce warto zdecydować się na taką zabudowę. W piecu chlebowym oprócz tradycyjnego pieczywa można piec także placki, a także pizzę. Tak jak w sytuacji pieca do wędzenia, również budowę pieca chlebowego należy zlecić profesjonaliście, który ma doświadczenie i orientuje się jak powinny być przeprowadzone komory. Na pewno tego typu zabudowa może być wykonana w wersji podstawowej, a także rozbudowanej. Wszystko zależy od finansów jakie posiadamy i miejsca jakim dysponujemy. Taki piec może być wyposażony w dwie pary osobnych komór. W takiej sytuacji można dopasować osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Także w tym przypadku wszystko zależy od naszej wyobraźni i gotówki jaką posiadamy. Na rynku dostępne są drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, skromne.
Jak wygląda postawienie różnego rodzaju pieców we własnym ogródku?
Wędzarnia, piec do pizzy, chleba czy grill – są to piece, które można zrobić samodzielnie używając projektów dostępnych w sieci. Jednakże warto zadać sobie pytanie – czy warto? Konstrukcja pieca nie jest zbytnio skomplikowana. Ale żeby służył on nam wiele lat, nie pękał, a surowce były odporne na duże różnice temperatur, warto go zlecić specjaliście. Będzie potrafił on dopasować nam stosowną konstrukcję do naszych wymagań, ale także dopasuje materiały z których taki piec powinien być wykonany. Zazwyczaj takie piece robione są na specjalne zamówienie, transportowane na miejsce w częściach i kolejno montowane. Oczywiście cena zależy od samej konstrukcji, i użytych materiałów. Następnym kosztem jest również transport, którego koszt zależy od dystansu.